کرونا
نام های دیگر بیماری
- سندرم حاد تنفسی کروناویروس-۲
- کووید-19
- SARS-CoV-2
تعریف بیماری
بیماری کرونا ناشی از عفونت ویروس کووید-۱۹ می باشد که به عنوان جدیدترین عضو خانواده ویروس های کووید در سال ۲۰۱۹ برای اولین بار در چین مشاهده شد و در سال ۲۰۲۰ منجر به بروز پاندمی کرونا گردید.
علت بیماری
خانواده کروناویروس عامل بروز بیماری هایی همچون سندرم تنفسی حاد (SARS) و سندرم تنفسی خاورمیانه (MERS) و نیز بیماری کرونا می باشند. نحوه انتشار ویروس معمولا از طریق هوا، و تماس دست با وسایل آلوده و سپس لمس کردن چشم، بینی و دهان می باشد.
به دلیل وزن کم، ویروس کرونا ممکن است برای چند دقیقه تا چندین ساعت در هوا باقی بماند.
به دلیل آنکه پایداری پادتن های تولید شده در فرد بیمار محدود می باشد، ممکن است به علت کاهش مصونیت فرد، در مواجهه مجدد با ویروس فرد مجددا بیمار گردد. از سویی، با وجود جهش های متعدد در ویروس کووید، احتمال ابتلای چند باره به بیماری کرونا دور از انتظار نیست.
علائم
براساس آنچه تاکنون می دانیم، علایم بیماری کرونا بین ۲ الی ۱۴ روز پس از آلوده شدن به ویروس ظاهر می شوند. از زمان مواجهه فرد با ویروس کووید تا زمان ظاهر شدن علایم بیماری را دوره کمون نامیده و فرد ناقل ویروس می باشد. شایعترین علایم کرونا شامل تب، سرفه های مداوم، احساس ضعف و خستگی است. پیش آگهی بیماری نیز در برخی افراد به صورت از دست دادن حس چشایی و بویایی می باشد. سایر علایم عبارتند از: تنگی نفس، درد عضلانی، احساس سردی (چاییدن)، گلودرد، آبریزش بینی، سردرد، درد قفسه سینه، قرمزی ملتحمه چشم، تهوع، استفراغ، اسهال و بروز راش های پوستی.
علایم حتی گاهی تا ۴ هفته بعد از تشخیص بیماری باقی می ماند.
علایم در بزرگسالان و کودکان مشابه می باشد اما عموما علایم کودکان از شدت کمتری برخوردار است. براساس شواهد موجود تمامی رده های سنی کودکان امکان ابتلا به کرونا دارند ولی احتمال ابتلا و شدت علایم اغلب به شدت بزرگسالان ظاهر نمی شود. در آمریکا، کودکان تنها ۱۶ درصد کل مبتلایان را به خود اختصاص داده اند و علت این مساله مرکز توجه بسیاری مطالعات بالینی است. علت احتمالی که برای این مساله گزارش شده است آن است که شاید سیستم ایمنی کودکان کمتر دچار پاسخ بیش از حد و آسیب به سایر ارگان ها می شود.
به طور کلی، در صورت بروز هر یک از علایم زیر در بزرگسالان فورا باید به پزشک مراجعه شود:
- تنگی تنفس
- درد مداوم قفسه سینه
- کاهش هوشیاری
- سرگیجه شدید
- بی رنگ شدن یا قهوه ای و آبی شدن پوست بدن، لب ها و ناخن ها در مقایسه با تناژ (رنگ طبیعی) پوست.
شدت علایم بیماری در افراد مختلف متفاوت می باشد به طوری که در برخی بدون علامت بوده و در سایرین علایم بصورت طیفی از ملایم تا شدید ظاهر می شود. ابتلا به کرونای بدون علامت در کودکان شایع تر بوده و خطر انتقال ویروس به سایر اعضای خانواده را افزایش می دهد.
این علایم حتی گاهی تا ۴ هفته بعد از تشخیص بیماری باقی می ماند. پس از چندین هفته، برخی کودکان سندرم های التهابی چندسیستمی را تجربه می کنند که ناشی از پاسخ التهابی سیستم ایمنی به ارگان هایی مانند قلب، ریه ها، کلیه، سیستم گوارشی، مغز، پوست، چشم ها و عروق خونی مختلف بدن می باشد. بروز این سندرم در بزرگسالان شایع نیست. علایم این سندرم شامل: تب برای بیش از ۲۴ ساعت، استفراغ، اسهال، درد شکم، راش پوستی، تپش قلب، قرمز شدن چشم ها، قرمزی و تورم لب ها و زبان و دست و پاها، خستگی مفرط، سردرد، سرگیجه و بزرگ شدن غدد لنفی است.
در صورت بروز هر یک از علایم زیر در کودک فورا باید به پزشک مراجعه کرد:
- ۱- کاهش هوشیاری
- ۲- تنگی نفس
- ۳- سرگیجه ناگهانی و شدید
- ۴- بی رنگ شدن یا قهوه ای و آبی شدن پوست بدن، لب ها و ناخن ها در مقایسه با تناژ پوست.
- ۵- درد شدید شکمی
ذکر این نکته نیز حایز اهمیت است که برخی علایم تا مدت ها پس از ابتلای کودکان به کرونا باقی می ماند. این نشانه ها عبارتند از: خستگی، سردرد، درد عضلانی، سرفه، اختلالات خواب و تمرکز. این موارد ممکن است فعالیت های روزمره کودک را تحت تاثیر قرار دهد. بنابراین توصیه می شود برای مثال معلم کودک خود را از این علایم در جریان بگذارید.
شکایت ها
شدت علایم در عموم مبتلایان ملایم است اما در برخی موارد مشکلات حادی بروز می کند که احتمال مرگ را به دنبال دارد. این مشکلات شامل:
- ذات الریه و سینه پهلو
- از کار افتادن نسبی یا کامل یک یا چند ارگان (به ویژه ریه، کبد و کلیه)
- مشکلات قلبی
- لخته شدن خون
- بروز عفونت های فرصت طلب ویروسی، باکتریایی و قارچی
الگوهای بالینی
از چالش های مهم مقابله با ویروس کووید-۱۹، بروز جهش های متوالی در ویروس است که ممکن است پیامدهایی نظیر کاهش اثرگذاری واکسن بر روی سویه جدید و نیز سرایت پذیری و مرگ آفرینی بالاتر را در ویروس جدید به دنبال داشته باشد.
بر اساس نتایج بررسی تعیین توالی ۱۸ ماهه ویروس کرونا در ایران:
موج اول بیماری ناشی از ویروس نوع وحشی در ووهان چین در بهار ۱۳۹۹ بود.
موج دوم در تابستان ۱۳۹۹ ناشی از نوعی ویروس که از مسیر چین به اروپا و مجدداً از غرب به شرق دنیا منتقل شده بود، تحت عنوان B.1.36 به کشورمان وارد شد.
موج سوم تحت عنوان B1.1.413 نیز در پاییز ۱۳۹۹ ناشی از نوع خاصی از ویروس بود که در برخی از کشورهای غربی و استرالیا و کانادا شایع شده بود.
موج چهارم این بیماری نیز ناشی از ویروس انگلیسی (واریانت آلفا) بود.
موج پنجم نیز در تابستان ۱۴۰۰ ناشی از واریانت دلتا یا همان هندی در کنار نوعی به نام کاپا ظهور پیدا کرد. خطرناک ترین و شدیدترین فرم بیماری کرونا به واسطه سویه دلتا با نام علمی B.1.617.2 ایجاد می شود. این سویه اولین بار در هندوستان گزارش شده و پاندمی را در موج پنجم به ۱۴۲ کشور انتقال داد. میزان سرایت پذیری آن ۹۷ درصد بیشتر از سویه ای است که در ووهان چین مشاهده شده است. بیماری زایی آن به حدی است که حتی افراد واکسینه شده نیز ممکن است به آن آلوده شوند. میزان مصونیت ایجاد شده بعد از تزریق یک دوز واکسن آسترازنکا در برابر سویه دلتا برابر با حدود ۳۳ درصد بوده و با تزریق دوز دوم این میزان به ۶۰ الی ۷۰ درصد افزایش می یابد. علایم سویه دلتا بسیار شبیه سرماخوردگی بوده و از این میان سردرد، گلودرد و آبریزش بینی جزو علایم غالب می باشند.
آخرین واریته از ویروس کووید-۱۹ با نام امیکرون (B.1.1.529) ابتدا در کشور آفریقای جنوبی گزارش شده است. اطلاعات بالینی کمی از میزان سرایت پذیری این سویه در اختیار است. با توجه به جهش های متعدد در پروتئین های سطحی ویروس، دولت مردان بیش از همیشه نگران از بین رفتن مصونیت حاصل از واکسن در برابر این سویه و بروز پیک ششم بیماری کرونا در سرتاسر جهان می باشند.
شیوع
تاکنون بیش از ۲۶۶ میلیون مورد قطعی ابتلا به کرونا در سرتاسر جهان گزارش شده که از این میان فوت بیش از ۵.۲ بیمار را به دنبال داشته است. در ایران نیز آمار مبتلایان قطعی برابر با حدود ۶ میلیون و ۱۴۱ هزار می باشد که مرگ و میر به بیش از ۱۳۰ هزار هم وطن را به دنبال داشته است.
فاصله گذاری اجتماعی
با توجه به پاندمی شدن کرونا در سرتاسر جهان و اینکه برخی مبتلایان بدون علایم بالینی می باشند، عدم رعایت فاصله ایمن از سایرین، خطر ابتلا به بیماری را افزایش می دهد.
عوامل خطر
ابتلا به بیماری کرونا در برخی از افراد خطرناک تر خواهد بود که برخی از این موراد مهم در ادامه اشاره می شود.
سن
در سویه های اولیه و انواع جهش یافته آلفا و بتا از کرونا ویروس، سنین بالاتر از ۵۰ سال نسبت به دیگران هنگام ابتلا و بستری شدن در خطر بیشتری برای مرگ و میر بودند. اما این موضوع در مورد سویه دلتا تغییر یافته و سنین ۲۰ تا ۴۰ سال در معرض ابتلا به علایم شدید بیماری کرونا هستند. از طرفی نرخ ابتلا در کودکان پایین بوده ولی این موضوع سبب می شود کودکان ناقل ویروس در بین اعضای خانواده باشند. بر همین اساس رعایت مراقبت های پیشگیرانه در این سنین ضروری است. ذکر این نکته نیز حایز اهمیت است که بسیاری از کشور هایی که تاکنون از شیوع گسترده کرونا در امان مانده اند جمعیتی جوانتر از سایر کشورها داشته اند. کشور های قاره آفریقا از جمله این موارد هستند.
سنین بالاتر از ۵۰ نسبت به دیگران در معرض خطرات بزرگتری هستند.
جنس
آقایان بیش از زنان (تقریبا ۳ برابر) در ابتلا به علایم شدید بیماری کرونا معرض بستری شدن در بخش مراقبت های ویژه می باشند. این در شرایطی است که تعداد مبتلایان در دو جنس زن و مرد یکسان است. در مطالعه دیگری بر روی بیش از ۳۰۰ هزار مبتلا در سوییس، داده ها حاکی از آن است که نرخ مرگ و میر نیز در بین مردان مبتلا به کرونا بیش از زنان می باشد.
مطالعات حاکی از آن هستند که نرخ مرگ و میر نیز در بین مردان مبتلا به کرونا بیش از زنان می باشد.
عوامل جغرافیایی
کرونا در زمستان ۲۰۲۰ در کشورهایی مانند آمریکا و ایتالیا که از آب و هوایی معتدل برخوردارند شیوع یافت. در همین زمان کشورهای گرمسیری مانند گینه و چاد شاهد شیوع این ویروس نبودند. با این حال برزیل با آب و هوای استوایی کانون گسترش کرونا قرار گرفت. نتیجه آنکه به نظر می رسد گرمای هوا منجر به خروج افراد از محیط های سربسته شده باشد که این موضوع به کاهش روند انتقال ویروس کرونا کمک کرده است. البته در این زمینه باید به وضعیت فرهنگی کشور ها نیز در رعایت پرتکل های بهداشتی توجه داشت.
سبک زندگی
ورزش کردن و رعایت رژیم غذایی سالم به طور کلی با ارتقای وضعیت جسمانی، افراد را در برابر ابتلا به علایم شدید بیماری های واگیردار کمک می کند. از طرفی با مصرف مکمل های حاوی مواد معدنی مانند روی و سلنیوم سیستم ایمنی افراد تقویت می گردد. از آن سو، دریافت مقادیر کافی از ویتامین D از بروز پاسخ های ایمنی ناخواسته و بیش از حد جلوگیری می کند که در مقابله با بیماری کرونا بسیار اهمیت دارد. بطوری که همانطور که بعدا توضیح داده خواهد شد بخشی از علایم و آسیب های بیماری کرونا ناشی از پاسخ بیش از حد سیستم ایمنی به بافت های مختلف بدن می باشد.
نژاد
مطالعات آماری نشانگر آن است که فراوانی ابتلا به بیماری کرونا در کودکان سفید پوست و سیاه پوست بومی آمریکای لاتین بیش از سایر نژادها می باشد.
وراثت
براساس شواهد موجود، ویروس کووید-۱۹ از گیرنده یک آنزیم، به نام گیرنده آنزیم تبدیل کننده آنژیوتانسین2، برای ورود به سلول استفاده می کند. برخی پلی مورفیسم های این گیرنده توانایی بیشتری برای اتصال به ویروس داشته و می توانند فراوانی ابتلا را در این افراد افزایش دهند. برخی مطالعات نیز نشان میدهند که ژن دیگری بنام HLA-B*15:03 در ابتلا به بیماری کرونا نقش دارد. این موارد قطعی نبوده و همچنان نیازمند تحقیق بیشتر می باشند.
بیماریهای زمینه ای و وضعیت های پرمخاطره
برگسالان و کودکان در معرض خطر، عموما مبتلایان به اختلالات و بیماری های زمینه ای می باشند که شامل: بیماری های قلبی عروقی، سرطان، بیماری مزمن انسدادی ریه (COPD)، دیابت نوع ۱ و ۲، اضافه وزن و چاقی، فشار خون بالا، بیماری های مزمن کلیوی، کم خونی داسی شکل و تالاسمی، آسم، بیماری های مزن ریوی (سیستیک فیبروزیس)، بیماری های کبدی، زوال عقل، سندرم داون، اختلالات مغزی (سکته مغزی)، ضعف سیستم ایمنی (ناشی از پیوند عضو و مغز استخوان، ابتلا به ایدز یا نقص مادرزادی تیموس)، و مصرف دخانیات. بیماری های دیگری نیز ممکن است احتمال ابتلا به کووید را افزایش بدهند. مادران بارداری نیز در معرض خطر بیشتری هستند.
بایدها
رعایت تهویه مناسب هوا در محل برگزاری اجتماعات
- استفاده از ماسک در مکان های عمومی
- استفاده از دستمال تمیز یا آرنج دست و سپس شستشوی آن هنگام عطسه و سرفه
- شستشو و ضدعفونی مداوم سطوح در دسترس عموم
- پیشگیری: با توجه به وضعیت سرایت پذیری کرونا بین افراد مختلف، سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA) مجوز تزریق چندین واکسن مختلف را صادر کرد تا بدین ترتیب مهمترین روش پیشگیری از کرونا در دسترس عموم قرار گرفته و ایمنی جمعی حاصل آید. از این بین، واکسن فایزر-بیون تک و مدرنا بالاترین سطح از مصونیت را ایجاد کرده و برای افراد بالای ۱۶ سال مورد استفاده قرار گرفت. در ادامه براساس مطالعات بالینی، این واکسن مجوز مصرف اضطراری خود را برای سنین ۵ تا ۱۵ سال نیز از FDA دریافت کرد. به دلیل آنکه در برخی موارد افراد تزریق دوز اول واکسن کرونا ایمنی زایی کافی را برای مدت طولانی در پی ندارد، تزریق دوز (های) ثانویه توصیه می گردد. براساس اطلاعیه های مراکز کنترل و پیشگیری از بیماری افراد زیر در اولویت دریافت دوز (های) ثانویه می باشند:
- دوز سوم واکسن های ضد کرونا برای افرادی با ضعف سیستم ایمنی توصیه می شود. علت آن است که این افراد قادر به تولید سطح کافی از پادتن های ضد کرونا نیستند. زمان تزریق این دوز با توجه به پیشنهاد شرکت سازنده می تواند متغیر باشد. نکته مهم دیگر آنکه انواع مختلفی از پلتفورم ها در ساخت واکسن کرونا استفاده شده اند. این پلتفورم ها شامل ویروس تضعیف یا کشته شده، ویروس نوترکیب و یا واکسن های حاوی ماده ژنتیک می باشند. اغلب توصیه می شود برایدر دوز سوم، افراد از واکسنی با همان پلتفرم واکسن های دوز اول و دوم استفاده کنند.
- در زنان باردار تزریق واکسن از هفته ۱۲ بارداری قابل انجام است. نیز در صورتی که بعد از ۲ ماه از تزریق آخرین دوز واکسن، تیتر پادتن تولید شده علیه ویروس کووید-۱۹ کافی نباشد، تزریق دوز اضافی توصیه می شود.
- عملکرد واکسن های کرونا تاکنون به صورت پیشگیری از ابتلا یا تخفیف علایم بیماری در صورت ابتلای مجدد می باشد. بطوریکه براساس مطالعات متعدد، افراد واکسینه نشده حداقل دو برابر شانس بیشتری برای ابتلا به بیماری کرونا دارند. به این نکته نیز باید توجه داشت که تا زمان ریشه کن نشدن کرونا، حتی در صورت واکسیناسیون نیز باید تمامی پرتکل های بهداشتی و فاصله گذاری اجتماعی صورت بگیرد.
نبایدها
- اجتناب از تماس های نزدیک با افراد مبتلا یا مشکوک به بیماری
- لمس نکردن بینی، دهان و چشم ها با دست آلوده
- اجتناب از هر گونه سفر غیر ضروری به مکان ها و شهر های آلوده به کرونا
تشخیص
عوامل موثر در غربالگری و تشخیص بیماری کرونا بسته به شرایط مختلف متفاوت خواهد بود. از این میان روش های زیر بصورت استاندارد تقریبا در همه جوامع بکار گرفته می شود:
آزمایش ها
- تست آنتی ژن: نوعی تست تشخیص سریع می باشد که هدف از انجام آن بررسی حضور ویروس در نمونه های حلق و بینی است. به دلیل دقت و اختصاصیت پایین این آزمایش، تست آنتی ژن برای غربالگری افراد مشکوک در زمان کم و بصورت مقرون به صرفه صورت می پذیرد. بنابراین، برای تایید یا رد ابتلا به بیماری کرونا در افراد مشکوک انجام تست پی سی آر (PCR) توصیه می شود.
- تست PCR: این آزمایش ه بصورت اختصاصی و با حساسیت بالا وجود عفونت فعال را طی یک پروتکل غیر تهاجمی مورد بررسی قرار می دهد. نمونه برداری در این تست از محل بینی، حلق و یا حتی مقعد صورت می پذیرد.
- تست پادتن ضد ویروس کووید-۱۹:در پی ابتلا به کرونا، بدن با تولید پادتن ضد ویروسی سبب ایجاد مصونیت می گردد. بر همین اساس، در این تست با ارزیابی وجود و یا عدم وجود پادتن های ضد کرونا و غلظت آنها در خون، سابقه ابتلا به کرونا و میزان مصونیت ایجاد شده در پی آن مورد بررسی قرار می گیرد. بنابراین از تست پادتن ضد ویروس برای تشخیص عفونت فعال نمی توان استفاده کرد.
روش های تصویربرداری
سی تی اسکن (CT) ریه: انجام سی تی اسکن زمانی توصیه می شود که فرد دچار علایم بالینی باشد. همچنین در مواردی که تست PCR فرد مثبت شده و درصد اشباع اکسیژن خون پایین آمده باشد، تصویر برداری از ریه و بررسی میزان درگیری ریوی ضروری می باشد. این تست غیر اختصاصی بوده و نوعی روش تهاجمی است که خطر ابتلا به سرطان را به دنبال دارد. همچنین، انجام سی تی اسکن برای مادران باردار مگر در شرایط اضطراری بنابر تشخیص پزشک توصیه نمی شود. تاکنون هیچ درمان قطعی برای بیماری کرونا در دسترس نمی باشد. اما برخی روش های درمانی برای مقابله با عفونت ویروسی و عوارض ناشی از آن بکار گرفته می شوند.
درمان
دارویی
- در حال حاظر تنها داروی رمدسیویر توسط FDA برای مقابله (و نه درمان قطعی) با کرونای افراد بالای ۱۲ سال مورد تایید قرار گرفته است. با توجه به آنکه بخشی از عوارض بیماری کرونا ناشی از پاسخ نابجا و بیش از حد سیستم ایمنی به ارگان های مختلف بدن می باشد، مصرف اضطراری داروی ضد التهابی بنام باریسیتینب نیز در فرایند درمان به کار گرفته شده است. این دارو عموما برای درمان التهاب مفاصل بکار می رود و در شرایط کرونا به افراد بستری در بیمارستان که برای تنفس از ونتیلاتور های مکانیکی استفاده می کنند تجویز می شود.
- برخی پادتن های تجاری همانند سوتروویمب، کسیریویمب و ایمدویمب نیز در صورت تزریق به بیماران پیش از بستری شدن در بیمارستان، از بروز بسیاری مشکلات ثانویه جلوگیری می کنند. این سه پادتن با اتصال به ویروس، سبب مسدود کردن فعالیت ویروس و ممانعت از آلوده شدن سایر نقاط بدن می شوند. براساس توصیه های FDA، این دارو ها مناسب مبتلایانی است که از ضعف سیستم ایمنی رنج می برند و یا تزریق واکسن در آنها سبب ایجاد مصونیت کافی نشده است.
- دارو های سرکوب کننده سیستم ایمنی مانند دگزامتازون و کورتیکواسترویید نیز برای بیماران بستری که به کمک ونتیلاتور تنفس می کنند مورد استفاده قرار می گیرد.
- پادتن های تولید شده در افراد مبتلا به بیماری تا مدتی در پلاسمای خون افراد بهبود یافته حضور دارند. بر همین اساس، FDA مجوز اضطراری تزریق پلاسمای افراد بهبود یافته (پلاسمادرمانی) را به مبتلایان کرونا که در مراحل ابتدایی بیماری بوده و یا از ضعف سیستم ایمنی رنج می برند، صادر کرده است. این روش معایب خاص خود را نیز به دنبال دارد و از جمله آن پاسخ سیستم ایمنی فرد گیرنده پلاسما نسبت به ترکیبات موجود در پلاسمای فرد دهنده است.
- برخی علایم ملایم بیماری کرونا مانند سردرد و بدن درد نیز با مصرف مسکن های معمول مثل استامینوفن و ایبوپروفن قابل کنترل می باشد.
کپسول های خانگی اکسیژن
اکسیژن خالص برای ریه های انسان خطرناک است. درگیری ریوی در بیماران مبتلا به کرونا سبب کاهش سطح اکسیژن خون می گردد. در مواردی که درگیری شدید باشد فرد در بخش های مراقبت ویژه بستری می گردد. اما در برخی مبتلایان با درگیری ریوی کمتر، بنابر تشخیص پزشک ممکن است دوره نقاهت در منزل سپری شود و در نتیجه برای تنفس راحتتر به دستگاه اکسیژن خانگی نیاز باشد. در این بیماران برای بالا نگه داشتن درصد اشباع اکسیژن خون، استفاده از سیستم های خانگی که هوای بیرون را به داخل خودشان می مکند و خروجی شان تولید گازی با درصد مشخصی اکسیژن می باشد، توصیه می گردد.
تغییر سبک زندگی
استفاده از روش های زیر در بسیاری موارد سبب فایق آمدن بر علایم و عوارض بیماری کرونا می شود:
- مصرف مقدار زیادی مایعات مصرف بکنید. نوشیدن آب، آب میوه و سوپ های آبکی از دهیدارته شدن بدن هنگام ابتلا به کرونا جلوگیری می کند.
- از مصرف سیگار و دخانیات بپرهیزید.
- با تقویت روحیه و اعتماد بنفس، روابط اجتماعی خود را افزایش داده و از افکار منفی بپرهیزید.
تقویت سیستم ایمنی بدن
برای تقویت سیستم ایمنی خود در برابر کرونا و بسیاری بیماری های دیگر از روش های زیر میتوان استفاده کرد:
کاهش استرس: در بلند مدت استرس ممکن است حالت مزمن به خود گرفته و سیستم ایمنی افراد را تضعیف کند.
مصرف انواعی از آنتی اکسیدان های گیاهی برای از بین بردن رادیکال های آزاد و عملکرد طبیعی سلول های ایمنی بسیار مفید است. همچنین مصرف فیبر، جوی دوسر، سیر، غذاهای دریایی، بادام، اووکادو، فلفل قرمز شیرین، چای سبز، زردچوبه، زنجبیل و … برای تقویت سیستم ایمنی مفید می باشد.
استراحت کردن: این عامل با تقویت سیستم ایمنی سبب کمک به تسریع روند بهبودی می شود.
درمان های روانی-اجتماعی
به اعتقاد روانشناسان بیماری کرونا به سبب اضطراب ناشی از ترس درمان نشدن و یا مردن، فرد را با برخی از آسیبهای روحی همچون افسردگی و خستگی مزمن روبرو می کند. نتایج برخی از مطالعات جدید پزشکی نیز نشانگر آن است که از هر سه بیمار مبتلا به کرونا یک نفر ۵ تا ۶ ماه پس از بهبودی به یک اختلال عصبی یا روحی مبتلا میشود. افسردگی، افزایش خشونت های خانگی و اختلافات زناشویی، سوءمصرف موادمخدر و خودکشی از آسیب هایی است که با شیوع کرونا تشدید شده و ارایه برنامه ای مدون برای جلوگیری از افزایش این آسیب ها ضروری می باشد. در این میان، بیکاری و تشدید فقر منشا بسیاری از این آسیب های اجتماعی است که نیاز به توجه ویژه دولتمردان برای تامین مردم دارد. این موضوع مخصوصا در خانواده های متوفی دیده می شود.
روانشناسان و مددکاران اجتماعی با تهیه چک لیستی از علایم روحی-روانی بیماران، افراد مشکوک، اعضای خانواده بیماران، پرسنل درمانی و عموم مراجعین ابتدا به ارزیابی روانی اجتماعی می پردازند و در صورت لزوم به بخش های مشاوره، حمایت یابی و آموزش ارجاع داده می شوند. بنابراین توصیه می شود در صورت بروز هر گونه مشکل روحی-روانی به مشاور روانشناس مراجعه کنید.
توانبخشی و فیزیوتراپی تنفسی
با توجه به آسیب وارد شده به ریه ها و کاهش ظرفیت تنفسی مبتلایان، انجام برخی حرکات ورزشی و انجام تنفس عمیق و آرام به بهبودی سریعتر عوارض کرونا کمک می کند. دو مورد از این توصیه های ورزشی شامل موراد زیر می باشد:
۱- بر روی صندلی بنشینید و درحالی که دست ها را بالای سر میبرید، از طریق بینی نفس عمیق بکشید. سپس در حالی که به سمت جلو جم می شوید و دست را به صورت ضربدری به مچ پا می رسانید، به آرامی هوای تنفسی را از طریق دهان خارج کنید. این تمرین را میتوان ۳ الی ۴ بار در روز بمدت دو دقیقه انجام داد.
۲- به پشت دراز کشیده و دو زانوی خود را خم و کف پاها را بر روی زمین قرار دهید. دست های خود را پشت گردن قلاب کنید و در حالیکه دو آرنج خود را به تشک نزدیک می کنید نفس عمیق از بینی بکشید. سپس در حالیکه دو آرنج را به یکدیگر نزدیک میکنید به آرامی از دهان بازدم انجام دهید. این تمرین را به مدت دو دقیقه و ۳ تا ۴ بار در روز انجام دهید.
عفونت دستگاه تنفسی (کرونا، آنفولانزا) از منظر طب سنتی
مترادف ها
ترکیبی از نزله و زکام، سعال و ضیق النفس
تعریف
کرونا و آنفولانزا، بیماری های دستگاه تنفسی هستند که در مراحل مختلف بیماری، بخش های مختلفی از بدن با اختلال مواجه می شوند و بر اساس محل درگیری علائم متفاوت است. به صورت کلی زکام عبارت است از خروج محتویات (خلط) سینوس ها از ناحیه بینی است. نزله عبارت است از خروج محتویات (خلط) سینوس ها از ناحیه دهان است. سعال به معنی سرفه و ضیق النفس به معنی سختی در نفس کشیدن، همراه با تندی تنفس ( مانند کسی که در حال دویدن است) می باشد.
درمان
در قدم اول علت بیماری باید شناخته شود و بر اساس علت آن، مشکل بر طرف گردد. در کنار رفع علت از راهکار های زیر جهت کمک به کاهش علائم بیمار می توان بهره برد:
درمان های ساده ی اولیه
پرهیزات غذایی که بیماران مبتلا به عفونت های تنفسی بهتر است رعایت کنند:
- پرخوری و درهم خوری (روزه داری طبی با کاهش حجم و کالری غذای مصرفی در حدی که فقط گرسنگی رفع شود توصیه می شود)
- غذاهای غلیظ و سنگین (غذایی که هضم آن دشوار باشد: غذاهای خمیری، سرخ شده و چرب مانند ماکارونی چرب، الویه، سوسیس، حلیم، آش های غلیظ، پنیر پیتزا و فست فودها)
- شیر، ماست، رب گوجه، موز، شیرینی های چسبنده و چرب
- شوری ها، ترشی ها و ادویه های محرک
می توانید در طول روز از این موارد به صورت بوییدنی استفاده کنید:
- بوییدن پرتقال، به، لیمو و خیار
- بوییدن گلاب سرد و پاشیدن آن به چهره، گردن و قفسه سینه در زمانی که فرد احساس اضطراب کم هوایی دارد
- اجتناب از عطر های گرم و نافذ مانند اسطوخودوس
درمان های کمک کننده
توصیه های غذایی زیر می توانند به درمان بیماری کمک کنند:
- آش برنج و بلغور جو: حاوی برنج، بلغور جو، هویج یا زردک، پیاز خرد شده، جعفری و گشنیز، گوشت مرغ، کاهو و اسفناج، نمک و زردچوبه. به این ترکیب می توان 3 قاشق غذاخوری گزنه اضافه کرد.
- مصرف سوپ: برنج، ماش، جو، هویج، کدو، جعفری و گشنیز، آلوبخارا، بال و گردن مرغ، روغن زیتون، زردچوبه، آب لیمو یا نارنج را با هم مخلوط کرده و سوپ تهیه کنید.
- سوپی مفید جهت بیماران با سابقه آلرژی تنفسی: سوپی با ترکیب شلغم، گشنیز، کاهو، اسفناج، تخم گشنیز، آلو بخارا و اندکی زرشک تهیه کرده و در طول روز میل کنید.
- خورش کدو، خورش لوبیا سبز، خورش بامیه
- در صورت اضافه وزن برنج همراه با شوید، هویج، انواع سبزی ها، زیره، سیاهدانه، زرشک یا تخم گشنیز مصرف شود.
- در صورت ضعف هاضمه یا یبوست: هویج یا زردک، کدو حلوایی، شلغم یا به به صورت آب پز مصرف شود.
- نخوداب طبی (با دستور مد نظر طب سنتی) مفید جهت تقویت ریه: تهیه آبگوشتی شامل نخود، پیاز، گوشت گوسفند و خلال های میوه ی به.
- بی اشتهایی و ضعف: سمنو، جوانه گندم، جوانه نخود، توت خشک، انجیر، شیربرنج با سیاهدانه و کمی دارچین، شله زرد.
توصیه های دارویی که بیماران می توانند جهت کاهش علائم از آن ها بهره مند شوند:
- مصرف سیاهدانه همراه با صبحانه ( در حد یک قاشق غذاخوری در روز)
- شربت بالنگو: یک قاشق چای خوری تخم بالنگو + یک قاشق چای خوری تخم بارهنگ + یک چهارم لیوان گلاب + سه چهارم لیوان آب. اجزا را با هم آمیخته و 30 دقیقه صبر کنید تا لعاب پیدا بکند. سپس در طول روز جرعه جرعه میل می شود. می توان به این ترکیب سر قاشق چای خوری زعفران ساییده یا عسل اضافه کرد.
- دمنوش آویشن: یک قاشق غذاخوری برگ آویشن + یک قاشق چای خوری پودر ریشه شیرین بیان + 5 عدد عنابی که با چنگال سوراخ شده باشند در یک قوری همراه با یک لیوان آب جوش به مدت یک ربع بماند تا دم بکشد، و سپس گرم گرم میل شود (تا دو بار در روز).
- روغن سیاهدانه یا روغن بنفشه دو قطره در هر سوراخ بینی چکانده و سپس به مدت 5 دقیقه در حالت سجده قرار بگیرید. در صورت سوزش در ناحیه گلو، اندکی نان میل شود.
- بخورهای گیاهی مانند بابونه و مرزنجوش انجام شود بدین صورت که یک قاشق غذاخوری از هر کدام را داخل یک ظرف آب ریخته، بعد از این که به جوش آمد به مدت 15 دقیقه بخور می دهید.
- بادکش ساده، گرم یا لغزان بین دو کتف، کناره ستون فقرات و قاعده ی ریه. باید توجه شود که بادکش بر روی ستون فقرات قرار نگیرد.