آلزایمر
اسامی مترادف
- بیماری آلزایمر
- آلزایمر
- فراموشی
تعریف
آلزایمر یا بیماری فراموشی یک اختلال پیشرونده سیستم عصبی است که سبب مرگ سلول های عصبی و تحلیل رفتن بافت مغز می گردد. بیماری آلزایمر مهمترین عامل بروز زوال عقل می باشد به طوریکه توانایی تفکر و ارتباطات اجتماعی فرد از بین می رود. از دست دادن حافظه مشخصه کلیدی بیماری آلزایمر بوده و علایم اولیه آن با ضعف در تکلم و به یاد آوردن وقایع اخیر آغاز می شود.
علائم
از دست دادن حافظه مشخصه کلیدی بیماری آلزایمر بوده و علایم اولیه آن با ضعف در تکلم و به یاد آوردن وقایع اخیر آغاز می شود. در ابتدا ممکن است فرد مبتلا از این علایم آگاه باشد ولی پیشرفت بیماری و تخریب بافت مغز سبب بروز مشکلات جدی می شود.
علائم اصلی آلزایمر
- اختلال در حافظه
- اختلال در تفکر و استدلال
- اختلال در تصمیم گیری
- اختلال در توانایی برنامه ریزی و انجام فعالیت های روزمره
- اختلالات شخصیتی و رفتاری
اختلال در حافظه
احتمال فراموشی در همه افراد وجود دارد اما از دست دادن حافظه در آلزایمر مداوم و پیشرونده است به طوری که فرد حتی توانایی انجام فعالیت ها خود را در خانه و محیط کار از دست می دهد. در این بخش بیمار علایمی همچون تکرار جملات بصورت پی در پی، فراموش کردن جملات یا اتفاقات گذشته، فراموش کردن محل قرار دادن وسایل، فراموش کردن اسامی اعضای خانواده و حتی اختلال در واژه یابی برای بیان جملات از خود نشان بدهند.
اختلال در تفکر و استدلال
عدم تمرکز مخصوصا در مورد مفاهیم عددی از علایم بارز مربوط به اختلال در تفکر می باشد. همچنین از دست دادن توانایی انجام چندین کار بطور همزمان در مبتلایان از چالش های مهم این بیماری یاد می شود.
اختلال در تصمیم گیری
در آلزایمر ممکن است فرد توانایی تصمیم گیری را نیز از دست بدهد. برای مثال، هنگام انتخاب لباس مناسب برای آب و هوای مختلف، تشخیص پاسخ مناسب موقع مواجه با سوختن غذا و یا موقعیت خطرناک حین بروز سانحه رانندگی از مشکلات شاخص از دست دادن قدرت تصمیم گیری در بیماری آلزایمر است.
اختلال در توانایی برنامه ریزی و انجام فعالیت های روزمره
ممکن است پیشرفت بیماری آلزایمر تا حدی رو به وخامت بگذارد که فرد توانایی انجام بازی های مورد علاقه، پختن غذا و حتی استحمام را نیز از دست بدهد.
اختلالات شخصیتی و رفتاری
تغییراتی که در مغز بیماران رخ می دهد، رفتار و حالات شخصیتی افراد را تحت تاثیر قرار می دهد. به طوری که فرد به علایمی همچون افسردگی، بی تفاوتی، بی اعتمادی، پرسه زدن، توهم دزدیده شدن وسایل، اختلالات خواب و تغییرات خلق و خو دچار می شود. از طرفی خوشبختانه برخی مهارت ها حتی با پیشرفت بیماری آلزایمر نیز توسط بیمار بدرستی قابل انجام می باشد. این مهارت های شامل خواندن کتاب، داستان گویی، آواز خواندن، گوش دادن به موسیقی، نقاشی، ساخت کاردستی و … می باشد.
شکایت ها
بیماری آلزایمر با تاثیر بر توانایی تعامل و برقراری ارتباط موثر با دیگران، از جهاتی برای فرد مبتلا، اطرافیان و نیز حتی پزشکان مشکلاتی را سبب می شود که شامل:
- بیماران توانایی برقراری ارتباط کلامی و اظهار درد ندارند.
- دنبال کردن روند درمان و مصرف به موقع داروهای تجویز شده به راحتی امکان پذیر نیست.
- به سختی می توان توضیح شفافی از علایم سایر بیماری های فرد یا عوارض جانبی داروهای مصرفی دریافت کرد.
با تشدید بیماری و آسیب بیشتر به مغز، فعالیت هایی همچون بلعیدن غذا، حفظ تعادل هنگام راه رفتن، توانایی کنترل دفع و ادرار دچار اختلال می گردند. این موارد استعداد فرد را در ابتلا به مشکلاتی مانند گیر کردن غذا در گلو (اختلال بلع)، ابتلا به آنفولانزا و ذات الریه، افتادن، زخم بستر، سوء تغذیه، اسهال، یبوست و مشکلات دهان و دندان افزایش می دهد.
علل بیماری
از علت یا علل اصلی بیماری آلزایمر تاکنون اطلاعات قطعی در دسترس نمی باشد. اما آنچه می دانیم آن است که برخی پروتئین های مغز (معروف به بتا آمیلویید و پروتئین های تاو (Tau) بطور غیر طبیعی در بافت مغز تجمع یافته و سبب اختلال در عملکرد سلول های عصبی و سپس آسیب به سلول های عصبی می شوند.
شیوع
از میان ۵۰ میلیون فرد مبتلا به زوال عقل در جهان، تقریبا ۶۰ الی ۷۰ درصد افراد از بیماری آلزایمر رنج می برند (قریب به ۳۰ تا ۳۵ میلیون مبتلا در دنیا). شیوع این بیماری در کشور آمریکا برابر با ۵.۸ میلیون نفر بوده و اغلب مبتلایان بیش از ۷۵ سال سن دارند. همچنین، فراوانی این بیماری در جمعیت ۶۷ تا ۷۸ ساله ایران بطور تقریبی برابر با ۲.۳ درصد می باشد. در مجموع حدود ۷۰۰ هزار فرد مبتلا به آلزایمر در ایران گزارش شده است و روند شیوع آن به صورتی است که هر ۷ دقیقه یک نفر در ایران به آلزایمر گرفتار می شود.
عوامل خطر
برخی عوامل استعداد افراد را در ابتلای به بیماری آلزایمر افزایش می دهند. این موارد شامل:
سن
افزایش سن شناخته شده ترین عامل زمینه ساز بیماری آلزایمر می باشد. نتایج یک مطالعه حاکی از آن است که شانس ابتلا به بیماری آلزایمر در سنین ۶۵ تا ۷۴ سال، ۷۵ تا ۸۴ و بالای ۸۵ سال به ترتیب تقریبا برابر با ۰.۴، ۳.۲ و ۷.۶ درصد می باشد.
افزایش سن شناخته شده ترین عامل زمینه ساز بیماری آلزایمر می باشد.
تخریب پایانه های عصبی در افراد اغلب از اواخر دهه ۴۰ زندگی آغاز می گردد. با اینحال آلزایمر عمدتا در افراد بالای ۶۵ سال رخ می دهد. اما همانطور که در ادامه توضیح داده خواهد شد، برخی بیماری ها (مانند نشانگان داون) سبب بروز آلزایمر زودرس می شوند.
جنس
از نظر آماری تفاوت چشمگیری در میزان ابتلای زنان و مردان دیده نمی شود. اما برخی محققان معتقدند زنان طول عمر بالاتری دارند و بالطبع فراوانی بیماری در این جنس بیشتر می باشد.
ماه تولد
احتمال این بیماری در متولدین تابستان نسبت به متولدین فصول سرد سال بیشتر است. ممکن است که در متولدین ماه های سرد سال، احتمال بروز تغییرات اپی ژنتیک مرتبط با متابولیسم بدن بیشتر است. بر همین اساس، خطر ابتلا به چاقی و فشار خون بالا در این افراد بالاتر بوده و میتواند زمینه ظهور زوال عقل و آلزایمر را فراهم کند.
عوامل جغرافیایی
از تاثیر عوامل جغرافیایی بر بروز بیماری آلزایمر شواهد چندانی در دست نیست اما فراوانی این بیماری در مناطق روستایی بالاتر از شهر نشینان است. براساس اطلاعات سازمان آمار، استانهای گیلان، مازندران، تهران، اصفهان و سمنان ۵ استان اول کشور از نظر تعداد سالمند هستند و استانهای هرمزگان، خوزستان و سیستان و بلوچستان جزو استانهای جوان کشور قرار دارند. اطلاعات رسمی از فراوانی ابتلا به تفکیک استان در دسترس نمی باشد ولی انتظار می رود فراوانی این بیماری در استان هایی که سالمندان بیشتری دارند، فراوان تر باشد.
سبک زندگی
آلودگی هوا: آلودگی هوا سبب افزایش احتمال بروز زوال عقل و بیماری آلزایمر می گردد.
مصرف نوشیدنی های الکلی: مصرف الکل سبب بروز آسیب به بافت مغز می گردد و بر همین اساس برخی محققان ارتباط موثری بین مصرف نوشیدنی های الکلی و ابتلا به فراموشی و آلزایمر مشاهده کرده اند.
الگوی خواب نامنظم: خواب دیر هنگام شبانه و نیز خوابیدن طولانی مدت در ابتدای صبح می تواند بر بروز بیماری آلزایمر تاثیرگذار باشد.
عوامل مستعدکننده: عواملی مانند ورزش نکردن، اضافه وزن و چاقی، سیگار کشیدن، فشار خون بالا، دیابت نوع ۲ کنترل نشده و نیز کلسترول بالای خون از عوامل مستعد کننده ابتلا به آلزایمر در نظر گرفته می شوند.
عوامل بازدارنده: از طرفی برخی عوامل همچون ارتباطات اجتماعی بالا که سبب درگیر شدن مغز و تحریک فعالیت آن گردد، سبب کاهش احتمال ابتلا به آلزایمر می شود. جالب آنکه فراوانی این بیماری در افراد تحصیل کرده کمتر دیده می شود که این موضوع می تواند به فعالیت بیشتر مغز محصلین بازگردد. کیفیت تدریس به کودکان نیز در مطالعه ای بعنوان عاملی مهم برای تاخیر در ابتلا به زوال عقل و بیماری آلزایمر مطرح شده است. علت مطرح شده در این رابطه آن است که آموزش مناسب به کودکان سبب می شود احتمال انجام برخی عادات نامناسب در سبک زندگی کاهش یابد. مثلا ورزش کردن، رعایت رژیم غذایی سالم و دوری از چاقی و دیابت، و عدم مصرف دخانیات از جمله مواردی است که در صورت رعایت از دوران کودکی، احتمالا ابتلا به آلزایمر را در دوران سالمندی کاهش می دهد.
نژاد
براساس شواهد موجود، سیاه پوستان آفریقا و بومیان آمریکای لاتین نسبت به سفید پوست ها از خطر بیشتری برای ابتلا به بیماری آلزایمر برخوردارند.
وراثت
براساس یافته های حاصل از بررسی الگوی خانوادگی مبتلایان، محققان دریافتند تغییراتی (جهش) در سه ژن خاص سبب ابتلای قطعی فرد به بیماری آلزایمر می شود. فراوانی این تغییرات تنها در کمتر از ۱ درصد از مبتلایان گزارش شده و این موارد نادر، عموما در سنین میانسالی آغاز می شود و نسل به نسل در فرزندان قابل توارث است. در صورتی که یکی از والدین واجد این جهش ژنتیکی (در ژن APOE) باشد، با احتمال ۵۰ درصد به هر یک از فرزندان انتقال می یابد. اما برخورداری از این جهش الزاما به معنای ابتلا به آلزایمر نمی باشد زیرا عوامل محیطی متعددی که در این مقاله گزارش شده اند، احتمال ابتلا به آلزایمر را کاهش یا افزایش می دهند. علاوه بر این، به دلیل نادر بودن این جهش ژنتیکی در بین مبتلایان، آمار دقیقی از احتمال ابتلای سایر فرزندان در دسترس نمی باشد.
سایر بیماری ها
سندرم داون: بسیاری مبتلایان به سندرم داون از بیماری آلزایمر نیز رنج می برند. سندرم داون یک ناهنجاری ناشی از وجود سه کروموزوم ۲۱ (تریزومی 21) در انسان می باشد. رمز های ژنتیکی پروتئین های بتا آمیلویید در کروموروزم ۲۱ نیز حمل می شود. بنابراین این افراد نسخه های بیشتری از ژن های تولیدکننده پروتئین بتا آمیلویید را داشته و عموما در سنین ۱۰ تا ۲۰ سالگی مستعد ابتلا به آلزایمر می باشند.
اختلال شناختی خفیف: هر گونه کم حافظگی غیر طبیعی در افراد که نسبت به افراد هم سن و سال رخ بدهد تحت عنوان اختلال شناختی خفیف تعریف می شود. توجه داشته باشید که در این موارد فرد توانایی ارتباط اجتماعی خود را در خانه و محیط کار به طور طبیعی ایفا می کند. این افراد در معرض ابتلا به فراموشی و بیماری آلزایمر می باشند.
آسیب به سر: مطالعات گسترده ای حاکی از آن است که در افراد بالای ۵۰ سال که دچار آسیب به سر و مغز شده اند، احتمال بسیار زیادی برای ابتلای به زوال عقل و بیماری آلزایمر دارد. وقوع این عارضه عمدتا در ۶ ماه تا دو سال ابتدایی پس از بروز آسیب به سر مشاهده شده است.
مراقبت ها
ابتلا به بیماری آلزایمر قابل اجتناب نیست. اما به هرحال رعایت برخی عوامل، خطر ابتلا را تا حد چشمگیری کاهش داده یا حتی به تعویق می اندازند. رژیم غذایی سالم و صحیح، ورزش و جلوگیری از ابتلا به بیماری های قلبی-عروقی، عدم مصرف سیگار و نوشیدنی های الکلی، نواختن یک آلت موسیقی، مطالعه، شرکت در رخداد های اجتماعی، رقص و بازی از جمله این موارد می باشد.
بایدها
در مراقبت از این بیماران باید توجه داشت فرد مراقبت کننده ممکن است از نظر جسمی، روحی و روانی رو به افول برود. به طوریکه به علایمی همچون تغییرات خلق و خو، سردرد، اختلالات خواب مبتلا گردد. در این موارد استفاده از راهکار هایی که سبب کاهش استرس می شود ضروری می باشد.
نبایدها
از چالش های این بیماری می توان به سندرم غروب افتاب اشاره کرد. به دلایل نامعلومی، افراد مبتلا به آلزایمر هنگام غروب آفتاب برای ساعت ها غمگین می شوند. برای جلوگیری از بروز این پیامد، می توان خانه را کاملا روشن نگه داشت و قبل از غروب آفتاب پرده ها را کشید.
تشخیص
بخش مهمی از تشخیص بیماری آلزایمر در گرو بیان صحیح و کامل علایم توسط فرد مبتلا، اعضای خانواده و نیز دوستان می باشد. در این صورت پزشک قادر خواهد بود با تجویز برخی آزمایشات مرتبط با توانایی تفکر و حافظه به تشخیص نهایی نزدیک شود. همچنین، آزمایش های خون و روش های تصویر برداری نیز در تعیین بهتر وضعیت بیمار کمک کننده است. به این نکته توجه داشته باشید که تشخیص قطعی بیماری تنها زمانی امکان پذیر است که بتوان به نمونه های بافت مغز دسترسی داشت و آسیب های وارد شده را تایید کرد. اما این شرایط تنها برای افراد متوفی امکان پذیر است.
آزمایش ها
- آزمایش خون: در برخی موارد مانند کمبود ویتامین B1 و اختلالات تیروئیدی نیز ممکن است فرد دچار فراموشی شود. با آزمایش خون و بررسی این موارد پزشک قادر است تشخیص افتراقی آلزایمر نزدیک می باشد. بطوریکه برخی احتمالات از دایره تشخیص نهایی حذف خواهد شد.
- بررسی های عصب و عضله: در این روش پزشک معالج از بیمار درخواست انجام برخی حرکات کششی دست و پا، راه رفتن، پاسخ به محرک های بینایی و شنوایی اطلاعاتی از وضعیت انقباض عضلات، قدرت بینایی و شنوایی، انعطاف بدن، حفظ تعادل و نیز هماهنگی اندام های حرکتی مختلف به دست می آورد. در صورت وجود نقص در پاسخ به محرک ها یا انجام حرکات فیزیکی فوق، احتمالا آسیب به مغز وجود دارد.
روش های تصویربرداری
تصاویر بدست آمده از مغز نیز به افتراق بین آسیب مغزی، وجود تومور، سکته مغزی و آلزایمر کمک می کند. روش های تصویر برداری مورد استفاده در این خصوص شامل موارد زیر می باشد:
- اسکن MRI: ام آر آی با استفاده از امواج رادیویی در یک میدان مغناطیسی قوی، جزییات بسیاری از بافت مغز آشکار می کند. وجود نشانه هایی مانند تحلیل بافت مغز و وجود آسیب بافتی با ابتلا به بیماری آلزایمر مرتبط است.
- اسکن CT: سی تی اسکن نوعی تصویر برداری با استفاده از اشعه x می باشد که در مقاطع مختلف بافت مغز صورت گرفته و به تشخیص تومور، سکته مغزی و آسیب های وارد شده به بافت مغز کمک می کند. در وجود آسیب به بافت مغز، پزشک بدنبال علت آسیب بوده در صورت صلاحدید آزمایش تجمع پروتئین های بتا آمیلویید و تاو در بافت مغز مورد بررسی قرار خواهد گرفت.
- اسکن PET: در پت اسکن مقادیری از ترکیبات رادیواکتیو به فرد تزریق می شود که به مغز رفته و در محل بروز آسیب تجمع می یابد. درنتیجه، رسوب پروتئین های بتا آمیلویید و تاو در مغز قابل مشاهده بوده و در تشخیص نهایی بسیار موثر می باشد.
سایر موارد
در برخی موارد بنابر توصیه پزشک افراد با انجام آزمون هایی، از نظر وضعیت ذهنی و عصب شناختی در مدت طولانی مورد بررسی قرار می گیرند. اطلاعات بدست آمده از این فرایند به تشخیص سرعت پیشرفت بیماری و علایم مورد انتظار در آینده کمک می کند. بسته به نظر پزشک، ممکن است در افرادی که به تازگی دچار فراموشی شده باشند، با نمونه برداری از مایع مغزی-نخاعی، میزان پروتئین های بتا آمیلویید و تاو نیز سنجیده شود. بدین ترتیب احتمال بروز بیماری آلزایمر بررسی می گردد. تست ترسیم ساعت نیز یکی از ابزار های غربال گری ست که با هدف ارزیابی عملکرد ادراکی افراد مشکوک به آلزایمر انجام می گیرد. در این آزمون از فرد خواسته می شود تا با ترسیم یک ساعت، در آن اعداد را گنجانده و با کشیدن عقربه ها ساعت خاصی را نشان بدهد. مبتلایان به آلزایمر معمولا در کشیدن ساعت و قرار دادن اعداد تقارن را رعایت نکرده و یا عقربه ها را در محل صحیح قرار نمی دهند.
درمان
دارویی
دارو های استفاده شده در درمان آلزایمر تا حدودی سبب بهبود علایم مرتبط با حافظه و تمرکز می شوند. این دارو های در دو دسته طبقه بندی می شوند که شامل موارد ذیل هستند:
مهارکننده های کولین استراز: این دارو ها سبب تقویت ارتباطات بین سلول های عصبی مغز شده و به عنوان اولین خط درمان تجویز می شوند. اغلب مبتلایان پس از مصرف این دارو ها، بهبودی نسبی در علایمی مانند فراموشی و گاها افسردگی تجربه می کنند. شناخته شده ترین این دارو ها شامل دنپزیل، گالانتامین و ریواستیگمین می باشد. شایع ترین عوارض جانبی گزارش شده برای این گروه از داروها عبارتند از اسهال، بی اشتهایی، اختلالات خواب، حالت تهوع و در موارد نادر اختلال ضربان قلب.
ممانتین: ممانتین با تاثیر بر تقویت شبکه ارتباطات سلول های عصبی، پیشرفت بیماری آلزایمر را کند و علایم را تا حدی تخفیف می دهد. گاهی از این دارو بصورت ترکیبی با مهارکننده کننده های کولین استراز تجویز می گردد. عوارض جانبی آن شامل سرگیجه و پریشان حالی می باشد.
آدوکانومب: در سال ۲۰۲۱ سازمان غذا و داروی آمریکا مجوز مصرف داروی آدوکانومب را برای برخی بیماران صادر کرد. این دارو از پادتن های (آنتی بادی های) ضد پروتئین های بتا آمیلویید ساخته شده است و نتایج چشمگیری در کارآزمایی های بالینی به دنبال داشته است. از این موارد می توان به تاخیر در روند پیشرفت بیماری، بهبود علایم شناختی و حرکتی اشاره داشت.
دارو های جانبی: امروزه انواعی از داروهای گیاهی، ویتامین ها و مکمل های غذایی برای بهبود علایم شناختی بیماران و به تعویق انداختن پیشرفت آلزایمر مورد استفاده می گیرد. مطالعات بالینی تاثیر برخی از موارد را تایید کرده اند که به شرح ذیل می باشند:
الف ویتامین E: مصرف روزانه ویتامین ای (E) سبب به تعویق انداختن علایم شدید بیماری می گردد.
ب اسید های چرب امگا-۳: مکمل های حاوی امگا-۳ یا ماهی خطر پیشرفت فراموشی را کاهش می دهند. اما برخی مطالعات حامی از آن است که این مکمل ها تاثیر مثبتی در بهبود علایم آلزایمر ایفا نمی کنند.
ج زردچوبه: پیش از این شواهدی از خواص ضد توموری و ضد التهابی این گیاه مشاهده شده است. برخی محققان معتقدند شاید زردچوبه با تاثیر بر سلول های مغز، روند پیشرفت بیماری آلزایمر را کاهش دهد.
د ملاتونین: این مکمل هورمونی مسئول تنظیم خواب است. گاهی این دارو برای بهبود اختلالات خواب بیماران تجویز می شود. این درحالی ست که برخی مطالعات حاکی از آن است که ملاتونین سبب تشدید تغییرات خلق و خوی افراد مبتلا به فراموشی می گردد.
بازتوانی:
روش های مختلف بازتوانی (فیزیوتراپی، گفتار درمانی و …) اغلب برای درمان مشکلات جسمی استفاده می شوند. اما این روش ها با بهبود وضعیت سلامت جسمانی و روحی افراد برای کاهش روند پیشرفت بیماری آلزایمر نیز موثر می باشند.
الف فیزیوتراپی و ماساژ دادن با بهبود قدرت عضلات بدن، تحرک فرد را ارتقا دهد. اینکار نه تنها توانایی افراد برای انجام فعالیت های روزمره را حفظ می کند، بلکه از بروز آسیب های احتمالی مانند عدم تعادل در راه رفتن و زمین خوردن جلوگیری می کند.
ب گفتار درمانی نیز با کاهش استرس روحی افراد تاثیر شگرفی بر آرام کردن بیمار داشته و در روند درمان بسیار تاثیرگذار است.
تغییر سبک زندگی:
انتخاب سبک زندگی سالم سبب ارتقای وضعیت سلامت افراد می شود و بدین ترتیب وضعیت شناختی بیماران را بهبود می بخشد. این اصول شامل:
ورزش کردن: فعالیت های مانند پیاده روی روزانه علاوه بر تقویت سلامت مفاصل، ماهیچه ها و قلب، سبب بهبود وضعیت روحی افراد می گردد. علاوه بر این، ورزش کردن برای داشتن خواب آرام و رفع یبوست بسیار موثر است. نوع برنامه ورزشی باید متناسب با شرایط بیمار توصیه و اجرا شود. بطوریکه برای افراد با آلزایمر پیشرفته که توانایی راه رفتن ندارند، می توان دوچرخه سواری ساکن و یا انواعی از کشش ها را توصیه کرد.
تغذیه سالم: مبتلایان به آلزایمر کم کم تمایل خود را به پختن غذا از دست می دهند یا حتی گاهی غذا خوردن به موقع و نوشیدن آب کافی را فراموش می کنند. در این موارد به مراقبین توصیه می گردد
- انتخاب های غذایی را به نحوی تغییر دهند که مورد علاقه بیمار بوده و تهیه و طبخ آن آسان باشد.
- نوشیدنی های کافئین دار مانند نوشابه و قهوه که سبب اختلال در خواب می شوند یا مشکلات ادراری (مخصوصا سنگ کلیه و مثانه، اختلال در عملکرد اسفنکتر های تخلیه ادرار) به دنبال دارند را از دسترس بیماران دور کنند.
- غذاهایی با کالری بالا ولی سالم همانند انواع شیک و اسموتی های میوه ای را در برنامه غذایی بیمارانی قرار دهند که در بلع مشکل داشته یا تمایلی به غذا خوردن ندارند.
فعالیت های اجتماعی: فعالیت هایی که باعث حمایت از توانایی ها و مهارت های اجتماعی بیماران شود بسیار مفید می باشند. مواردی از این دست عبارتند از: گوش دادن به موسیقی یا رقصیدن، مطالعه کتاب، باغبانی و ساخت کار دستی، انجام بازی های کودکانه و شرکت در مجامع اجتماعی که برای بهبود وضعیت حافظه این افراد مفید باشد.
آلزایمر از منظر طب سنتی
مترادف ها
نسیان، فساد فکر، ذکر یا تخیل
تعریف
فرد به خوبی می بیند و می شنود اما آنچه دیده یا شنیده را .فراموش می کند یا اینکه از مقدمه های منطقی، نتیجه ی لازم را نمی تواند بگیرد
علت شناسی
- برودت و رطوبت مغز
- برودت و یبوست مغز
- سوء مزاج با حرارت بیش از حد در مغز
درمان
درمان های ساده ی اولیه
- استفاده از شورباهای چرب
- چرب کردن کف سر با روغن بابونه، روغن گاوی یا روغن بادام شیرین
- کاهش جماع
- پرهیز از تره، ترب، تربچه، سیر و پیاز خام، پیازچه، گشنیز تازه
- پرهیز از کثرت مصرف نخود، انواع لوبیا، باقلا، کاهو
- پرهیز از خواب و بیداری مفرط
- استفاده از زرده تخم مرغ عسلی
- ناشتا خوردن مویز
درمان های کمک کننده
- سکنجبین یک قاشق غذاخوری بعد از هر وعده غذایی
- یک قاشق غذاخوری بابونه + یک قاشق غذاخوری بنفشه + یک قاشق مرباخوری تخم کتان را در دو لیوان آب جوشانده تا یک و نیم لیوان باقی بماند، سپس صاف کرده و بعد از اینکه از حرارت افتاد، در حمام از فاصله ی 20 سانتی متری روی سر ریخته شود و بیمار 10 دقیقه در همین حالت بماند و سپس سر را شست و شو دهد.
- خوردن دو نوبت در روز روزانه دو عدد گردو هم راه با دو عدد انجیر خیسانده
- شب قبل از خواب 7 عدد فندق با هم وزن آن شکر جویده و میل شود.
- چرب کردن سر با روغن گل سرخ
- استفاده از نخوداب طبی دو بار در هفته: آبگوشتی شامل نخود + پیاز + گوشت کبک + شوید. به عنوان ادویه می توان به آن دارچین، خولنجان یا عسل اضافه کرد.